Transpiratia picioarelor este o problema des intalnita, chiar dacă lumea nu prea vorbeste despre acest lucru. Desi sunt adesea localizate in anumite parti ale trupului, precum picioarele, palemele sau in zona axilara, glandele sudoripare se regasesc in tot corpul.
Insa, atunci cand vei incepe sa transpiri excesiv, aceste zone sunt predispuse sa fie afectate. In cazul netratarii, acestea pot provoca probleme grave de piele.
Ca raspuns la frica, emotii puternice ori temperatura foarte ridicata, corpul nostru trimite stimuli de la creier catre glandele sudoripare. Unii oameni pot transpira in exces, lucru cunoscut ca hiperhidroza. De asemenea, pe langa transpiratie, picioarele se mai pot lupta si cu o albire a lor, un miros excesiv sau chiar o dificultate in ceea ce priveste incaltarea. Mirosul urat al acestora este cauzat de o bacterie care apare atunci cand in pantofi este caldura si umiditate.
Nu exista niste reguli despre cum am putea clasifica transpiratia ca fiind una normala, insa, daca aceasta cauzeaza probleme vietii cotidiene, atunci o puteti considera in exces. Desi se stie ca este o reactie involuntara a sistemului nervos, cauza exacta a transpiratiei excesive este inca necunoscuta.
CITEȘTE ȘI: Trucurile kinetoterapeutului: Cum scapi rapid de durerile de picioare
Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni mirosul urat din incaltamite:
Nu-ti pune sosetele sau incaltamintea imediat dupa dus si nu uita ca odorizantul va bloca transpiratia. Este foarte important sa respecti o rutina a ingrijirii picioarelor, insa daca suferi din cauza mirosurilor neplacute a picioarelor tale, atunci o ingrijire zilnica este esentiala. Spala-ti picioarele zilnic folosind un sapun anti-bacterian.
In cazurile grave, schimba-ti sosetele de 2-3 ori pe zi, inlocuindu-le cu o pereche curata. De asemenea, alege sosete de sport care sunt facute special pentru a absorbi transpiratia. Incearca sa schimbi zilnic incaltamintea si sa o depoziteazi intr-un loc aerisit, unde se poate ventila foarte bine.
CITEȘTE ȘI: Simţi nevoia să-ţi mişti tot timpul picioarele, ai furnicături şi dureri? Sunt semnele sindromului Ekbom
Asigura-te ca folosesti mereu incaltamintea adecvata pentru tine, tinand cont atat de material, cat si de modul in care iti vine pe picior: ai grija sa nu fie prea larga sau prea stramta. Aceste reguli sunt valabile si pentru sosete: alege mai degraba sosete sintetice speciale pentru prevenirea transpiratiei, decat cele din bumbac 100%.